Filmař Koláček vnímá to, co lidé říkají tělem a ne ústy

27.4.2011 13:35

Odrůvky /MLADÉ TALENTY VYŠKOVSKA/ - Na housle se nenaučím hrát tak, že se na ně budu dívat a číst o nich knížky. Musím je vzít do ruky a zkoušet. Přesně to tvrdí Lukáš Koláček z Odrůvek. Herec v divadle Haná, básník, režisér a scénárista. Shrnuté do jednoho slova, prostě umělec, přesně tak lze charakterizovat čtyřiadvacetiletého mladíka z Odrůvek. 

Sice se momentálně živí jako skladník, ale na svém kontě má už dva filmy a letos v létě bude natáčet ve Vyškově a Sloupu svůj v pořadí třetí počin. Tam bude jednu z hlavních postav hrát představitel Lexy ze seriálu Comeback, Matouš Ruml.

Během studií navštěvoval Lukáš dramatický kroužek a u divadla zůstal doposud. Když byl ve čtvrtém ročníku na škole, napsal scénář ke svému prvnímu filmu Kvetoucí růže, který získal název podle stejnojmenné básně. Se psaním textů začal ale už mnohem dřív. „Už od svých jedenácti let jsem si psal básničky a texty. Díval jsem se na filmy a říkal si, že něco takového bych chtěl dělat. Líbil se mi tanec, rád jsem chodil do kina, a tak jsem později nastoupil na Vyšší odbornou filmovou školu ve Zlíně,“ vzpomíná Lukáš.

Kvetoucí růže je film, který vypráví o páru mladých lidí. O mladé dospívající dívce, která má svůj první vztah a její chlapec na ni velmi naléhá a chce se co nejdříve milovat.

Celý film pojednává o dívčím dospívání a právě hlavní představitelku hrála Sarah Haváčová, se kterou Lukáš Koláček spolupracuje i na svém současném filmu Marinka.

Kvetoucí růže měla premiéru v Sokolském domě v květnu roku 2009 a zúčastnila se soutěžních filmových přehlídek O pečeť města Krupka a Žďárský trpaslík. „Mám rád ženy a jejich témata jsou mi velmi blízká. Odcizení lidí, samota. To se snažím zachytit ve svých filmech,“ popisuje svůj postoj k filmům mladý režisér. Při výběrů herců si vždy najde nejdříve hlavní herečku a až pak k ní hledá partnera.

Jeho druhým filmem byl čtrnáctiminutový snímek Nevysloveno. Do toho se pustil během studií ve Zlíně. „Se svým spolužákem jsme usoudili, že nejlepší školou pro nás bude praxe, a tak jsme se pustili do natáčení, sami bez pomoci školy. Sehnali jsme si profesionální herce Petru Lorencovou a Lukáše Melníka a natočili amatérský film o ženě, která chce spáchat sebevraždu, ale rozmyslí si to. Náklady na celý film nás vyšly přibližně na pět tisíc korun a celý jsme ho natočili během dvou dnů v jednom z vyškovských bytů,“ vzpomíná Lukáš.

Snímek získal čestné ocenění na filmové přehlídce Ždárský trpaslík a zúčastnil se i Festivalu PAF Praha.

Krátkometrážní snímek je momentálně přihlášený i na 17. mezinárodním festivalu lokálních televizí v Košicích, tam jsou mimo jiné filmy ze Spojených států, Francie, Estonska a dalších zemí. „Jediným českým zástupcem je právě Nevysloveno,“ chlubí se Lukáš.

V současnosti pracuje na adaptaci díla Marinka od Karla Hynka Máchy. „Máchu mám velmi rád a Marinku obzvlášť. Četl jsem ji už na střední škole a mám ji mnohem raději než Máj,“ popisuje svůj vztah ke knize Lukáš.

Ústřední dvojici bude hrát právě Sarah Haváčová a Matouš Ruml. K Matouši Rumlovi se dostal přes Sarah. „Líbil se mi na fotografiích a pak jsem se kvůli němu díval na Comeback. Seriál se mi sice zalíbil, ale chtěl jsem ho vidět na živo. Zjistil jsem, že hraje v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Zrovna hrál Romea ve známé Shakespearově hře. Domluvil jsem se s ním a po představení jsme se sešli, scénář ho zaujal a domluvili jsme se na spolupráci,“ popisuje své seznámení s Matoušem Lukáš.

Autogram v parku

Během natáčení filmu tak bude možné Lukáše, herce i celý štáb zaregistrovat v okresním městě. Filmaři zvolí mimo jiné prostory zámecké zahrady a parku. „Nekladu nárok na řeč. Mnohem důležitější je, co lidé říkají tělem a ne ústy,“ objasňuje svůj postoj k filmu Lukáš.

Film je Lukášovou láskou, ale má i mnoho jiných zájmů. Je vášnivým čtenářem, zapáleným fanouškem fotbalového klubu Slavia Praha a ve svých volných chvílích si zajde na procházku, třeba do lesa.

Také je aktivním členem divadla Haná, kde hrál mimo jiné ve hře Limonádový Joe nebo Ze života hmyzu. Samozřejmě se také velmi rád dívá na filmy. „Mám velmi rád Felliniho a mým nejoblíbenějším filmem je film právě od něj, který se jmenuje 8 a půl. Také obdivuji Charlieho Chaplina,“ uzavírá mladý umělec Koláček.

 

zdroj: http://vyskovsky.denik.cz/serialy/filmar-kolacek-vnima-to-co-lide-rikaji-telem-a-ne-.html

Tyto stránky využívají soubory cookie.