Označení Studio Divadla Haná pro některé projekty Divadla Haná

10.2.2016 - Zbyněk Petr, předseda Divadla Haná

Vážení příznivci, fanoušci a přátelé Divadla Haná,
rád bych Vás za představenstvo informoval o drobné, ale myslím, že pro diváky významné novince, kterou již v těchto dnech můžete zaznamenat při přípravách představení Tři z Fimfára. Jedná se o nově vzniklé označení "Studio Divadla Haná", které spolu s novým logem (se symbolem židličky místo divadelní masky) bude i v budoucnu provázet propagaci některých našich představení a jiných našich kulturních počinů.
Označení "Studio Divadla Haná" má sloužit pro zpřehlednění a odlišení typu konkrétního uváděného představení pro diváka. Odlišení klasicky zpracovaných představení a (větších) projektů Divadla Haná od těch, které nejsou zpracovány klasicky nebo jsou svým rozsahem menší, alternativnější popř. více psychologického rázu (nemusí nutně platit všechny rozdíly zároveň).

Naše divadlo uvádí a uvádělo převážně klasické hry - operety (Orfeus v podsvětí, Polská krev), muzikály (Limonádový Joe, My Fair Lady) a komedie (Jeden a jedna jsou tři, Jak je důležité míti Filipa, Charleyova teta). Ovšem nebráníme se uvést také hry, které do charakteristiky výše uvedených klasických, hudebních či komediálních představení nezapadají - ať už se jednalo např. o Romanci pro křídlovku, filozofický muzikál I.N.R.I nebo poetické drama Pláňka. Docházelo tak k situacím, kdy jsme divákovi, který byl naladěn na uváděnou situační komedii Jeden a jedna jsou tři, předložili při jeho další nadšené návštěvě drama Pláňka. V případě, že tento divák nebyl propagací či názvem titulu dostatečeně přeladěn na rozdílnost tohoto představení, mohl odcházet překvapen - nedostalo se mu očekávaného zážitku.

Snažili jsme se vždy před uvedením těchto představení propagovat a avízovat, že hra i provedení bude odlišné. A proto, abychom divákům tuto informaci dali ještě zřetelněji najevo vzniklo označení Studio Divadla Haná. Hra označená uvedením pod Studiem Divadla Haná NEMUSÍ být nekomediální, malého rozsahu nebo 100% alternativího charakteru. Označení "Studio Divadla Haná" má však divákovi dát informaci, že pojetí bude odlišné a přimět ho si pozorně přečíst popis uváděného představení nebo jiné takto značené kulturní události.

 

Klasické logo, klasická představení


 Studio logo, jiné pojetí

Často kladené otázky:

To teď budou jako další dvě divadla místo Divadla Haná?

V žádném případě! Divadlo Haná je nadále Divadlo Haná tak, jako v posledních mnoha letech. "Studio Divadla Haná" je označení pro některá představení uváděná Divadlem Haná tak, aby diváka upozornila na možnou odlišnost od klasického repertoáru.

Jaký má pro herce a tvůrce představení význam vzniku označení Studio Divadla Haná?
Pro herce v podstatě žádný, pro tvůrce lepší komunikace s divákem. Jedná se o jedno a totéž divadlo, takže pouze v případě, že se Divadlo Haná rozhodne uvést představení, které bude pojato "neklasicky", uvedou stejní herci a režiséři DS Haná představení označené a propagované jako "Studio Divadla Haná uvádí...".

Jaký má význam vznik označení Studio Divadla Haná pro diváky?
Informační. Divák by měl poznat, že jde na Divadlo Haná, ale přesto, že tam budou stejní herci a stejný režisér, představení bude více či méně netradiční a divák by se měl měl více pídit po jeho obsahu či popisu.



Věřím, že tento krok a toto mé vysvětlení přispěje k lepší komunikaci našeho divadla s diváky a k dalšímu rozvoji samotného Divadla Haná.

S pozdravem,
Zbyněk Petr, předseda spolku

Tyto stránky využívají soubory cookie.